Greske fylte tomater
En tradisjonell gresk rett der saftige bifftomater fylles med en aromatisk blanding av ris, urter og løk, og bakes til perfeksjon.
Ingredienser (4 porsjoner)
  • 8 store bifftomater
  • 200 g rundkornet ris
  • 1 stor løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 50 g pinjekjerner (kan erstattes med grovhakkede valnøtter)
  • 60 g frisk persille, hakket
  • 30 g frisk dill, hakket
  • 30 g frisk mynte, hakket
  • 1 dl olivenolje
  • Saft fra 1 sitron
  • 1 ts tørket oregano
  • Salt og pepper
  • 2 dl grønnsaksbuljong

🌱 CO2e per porsjon: ~1.1 kg [?]
Slik gjør du

1. Forvarm ovnen til 180°C.

2. Skjær av toppen av tomatene og behold som "lokk".

3. Skrap ut innmaten og sett til side (ikke kast den).

4. Snu tomatene opp ned på kjøkkenpapir for å renne av.

5. Hakk tomatinnmaten grovt.

6. Stek løk og hvitløk i halvparten av oljen til de er myke.

7. Tilsett ris og stek i 2 minutter.

8. Bland inn tomatinnmaten, urter, pinjekjerner, sitronjuice, oregano, salt og pepper.

9. Fyll tomatene 3/4 fulle med blandingen (risen ekspanderer under steking).

10. Sett på "lokkene" og plasser tomatene i en ildfast form.

11. Hell buljong og resten av oljen rundt tomatene.

12. Stek i 60-75 minutter til risen er mør og tomatene er myke men holder formen.

Mattorget tipser
  • Tradisjonelt serveres denne retten lunken eller kald, gjerne med fetaost på toppen.
  • Kan også fylles med kjøttdeig for en mer mettende variant.
  • Bruk fullkornsris for ekstra næring og fiber.
Flere oppskrifter?
Mattorget og produsentene har flere oppskrifter å dele med seg av. La deg inspirere av hva landets produsenter har å by på.